Folketeatret.dk bruger cookies. Hvis du navigerer videre på sitet, accepterer du dette. Læs vores privatlivspolitik Læs mere
x
Kurv (0)

Fra regnormenes liv

Et kraftfuldt kammerspil om kunst og kærlighed

Billetter

Et kraftfuldt kammerspil om kunst og kærlighed

Det er et bemærkelsesværdigt firkløver, der mødes en aften i det fine Heibergske hjem, hvor H.C. Andersen har søgt tilflugt efter en uheldig optræden: Han tabte sit gebis på det støvede gulvtæppe, mens han holdt en hyldesttale for selveste kongen og hans grevinde. Skamfuld og flov søger han trøst hos ægteparret Johanne Luise og Johan Ludvig, de to spydspidser i den kulturelle elite, som Andersen higer efter at blive en del af. Men Johanne møder Andersen med hån og rendestens-sprog, og rap i replikken nedgør hun den triste Andersen.

Det skønmalede portræt af tidens mest feterede skuespillerinde krakelerer som aftenen skrider frem. Da fru Heiberg var barn, samlede hun regnorme op og vaskede mudderet af deres slimede kroppe, så de blev helt rene og fine. Men renskurede og i det stærke lys døde de.

Fru Heiberg og H.C Andersen er begge trukket op af deres barndoms muddergrøft, og selvom denne aften akkompagneres af Johannes uforstående ægtemand og en sjofel, skaldet gamling nedsunket i en hjørnestol, så bliver mødet mellem de to skyggebørn, Hans Christian og Johanne, uforglemmeligt.

Fra regnormenes liv er dramatik af verdensklasse, og med et unikt hold skuespillere (Ellen Hillingsø, Preben Kristensen, Ole Lemmeke og Lisbeth Lundquist) binder Folketeatret en smuk sløjfe på de portrætter af kulturpersonligheder, som teatret har præsenteret siden 2011.

Fra regnormenes liv (med undertitlen Et familiemaleri fra 1856), skrevet i 1981 af den nu afdøde forfatter P.O. Enquist, havde urpremiere på Det Kgl. Teater i 1981, og blev straks en sensation. Den store svenske instruktør, Ingmar Bergmann, iscenesatte det i München, og det er opført i hele Skandinavien samt flere steder i Tyskland, Frankrig og Holland. Herhjemme spillede den over tre sæsoner på Det Kongelige Teater, og på grund af den enorme tilskuer-tilstrømning flyttedes forestillingen fra den lille Gråbrødrescene til Stærekassen til Gamle scene. Ikke mindst samspilet mellem en uforlignelig Jørgen Reenberg som H.C. Andersen og Ghita Nørby som fru Heiberg har sat sig spor i erindringen.

 

Af P. O. Enquist

Oversættelse: Frederik Dessau

Instruktion: Kasper Wilton

Scenografi: Kim Witzel

Medvirkende: Ole Lemmeke, Ellen Hillingsø, Preben Kristensen, Lisbeth Lundquist

 

Billetter Nørregade