Nuancerede kvinder til tiden

Uddrag af interview med skuespiller Nanna Bøttcher

Af Michael Holbek (Til Aarhus Teaters sæsonkatalog 21/22) 

Som fast skuespiller på Aarhus Teater har Nanna Bøttcher spillet mange forskellige roller. Blandt dem en række markante kvinder, historiske som nutidige. I 2019 var hun kongemorderen Klytaimnestra i Orestien, i 2022 både den ikoniske Blanche i klassikeren Omstigning til Paradis og senest som en af danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige kvindeskikkelser i Leonora Christina – Sandhedens Dronning

Nu kan (gen)opleves som den navnløse kvinde i den engelske dramatiker Dennis Kellys monolog Girls & Boys.

”Det er en stærk og moderne samtidsfortælling om en kvinde og en genkendelig kernefamilie med far, mor og børn. Hun er udearbejdende, men ikke overambitiøs. Hun kan være i tvivl om børneopdragelsen. De bor pænt, uden at det er prangende, de er ikke rige, men har hvad de skal bruge. En helt almindelig kvinde, som kunne være mig, min veninde eller min kvindelige nabo. Mange vil kunne se sig selv i hende,” siger Nanna Bøttcher.

Alligevel udvikler det sig mørkt og faretruende. En fatal kortslutning, og pludselig har vi katastrofen.

”Det er en fantastisk nuanceret tekst, som peger ind i, hvordan vi ser på og taler – eller måske rettere ikke taler – om kønsbaseret vold.”

Dennis Kelly

Dennis Kellys teaterværker tæller udover Girls & Boys titler som Debris, Osama The Hero, After the end, Love and Money, Taking care of baby, DNA, Oprhans, The Gods Weep og The ritual slaughter of Gorge Mastromas.

Han skrev også manuskriptet til Matilda the Musical, som har vundet både Olivier- og Tony-priser. Og hans teaterstykke DNA blev i 2010 en del af pensum i udskolingen for engelsk litteratur i England.

Til fjernsyn har han skrevet Utopia, samt skrevet og skabt Pulling og The third day. Dertil kommer filmmanuskriptet til Black Sea.  

Holdet bag

Manuskript: Dennis Kelly 
Oversættelse og instruktion: Sigrid Johannesen
Scenografi og kostumedesign: David Gehrt 
Lysdesign: Anders Kjems
Lyddesign: Kim Engelbredt
Teknisk afvikling: Ise Lysner Kjems