Folketeatret.dk bruger cookies. Hvis du navigerer videre på sitet, accepterer du dette. Læs vores privatlivspolitik Læs mere
x
Kurv (0)

Oh Happy Day

GOSPEL KORT FORTALT

Gospel betyder 'evangelium'. Gospel opstod blandt slaverne i USA, der sang om håb og frihed under arbejdet i bomuldsmarker og -plantager. Slaverne fandt inspiration og trøst i det bibelske billedsprog, og som den religiøse betydning tog til, fandt de rytmiske kald og svar-hymner også vej ind i den kristne kirke. I dag forbindes gospel næsten udelukkende med afroamerikansk kultur. Den afroamerikanske gospelsang bygger på den angloamerikanske tradition, men den langt livligere udførelse er knyttet til og præget af de mange frikirkelige retninger, f.eks. Holiness og Sanctified Churches, som blandt andet dyrkede tungetale. Disse bevægelser med deres spektakulære gudstjenester appellerede især omkring 1920'erne til de fattige afroamerikanere. Musikken fik en central rolle i gudstjenesten, og karakteristisk for gospel er dens strofiske opbygning, enkle harmonisering samt vekselsangen mellem præst og menighed.

Gospelsangens kendetegn er den rigt ornamenterede sang, der i høj grad har påvirket udviklingen af soulmusikken, som kan betegnes som en verdslig udgave af gospel. Verdenskendte soulsangere som Ray Charles, Sam Cooke og Aretha Franklin blev i 1950'erne og 1960'erne inspireret af gospelmusikkens rå og intense stil. De var med til at føre gospelmusikken ud af den kirkelige kontekst og ind i populærmusikkens univers. 

 

Christopher Læssø, Jesper Riefensthal, Jacob Moth-Poulsen, Kristian Boland, Marie Mondrup og Ulla Vejby. Foto: Gudmund Thai

 Marie Mondrup og Ulla Vejby. Foto: Gudmund Thai

Marie Mondrup, Christopher Læssø, Tom Bilde, Niels Søren Hansen, Jonas Munck Hansen, Kristian Boland og Troels Malling. Foto: Gudmund Thai

 

 

Marie Mondrup og Mathias Sprogøe Fletting. Foto: Gudmund Thai

 

 Kristian Boland og Niels Søren Hansen. Foto: Gudmund Thai

 

 Lyt til Musikkens Rødder om gospelmusikkens historie

 

Christopher Læssø og Ulla Vejby. Foto: Gudmund Thai

 

DA GOSPEL KOM TIL DANMARK

I Danmark blev gospelspiren sået i 1970'erne, og i 1990'erne begyndte almindelige danskere for alvor at synge gospel, hvor organist Peter Steinvig, journalist Georg Julin og korleder Hans Christian Jochimsen var blandt de danskfødte pionérer. Der blev dannet en lang række nye gospelvokalgrupper og amatørgospelkor, som har resulteret i et voksende udbud af gospelgudstjenester og -koncerter, for ikke at tale om de utallige gospelfestivaler, workshops og kurser, der bare inden for de seneste år er blevet afholdt lige fra Skagen til Bornholm.

Det anslås, at der findes omkring 150 gospelkor i Danmark og omkring 6000 danskere synger gospel. I USA hænger gospel i høj grad sammen med en social og politisk frigørelse, men i Danmark er der i højere grad tale om en følelsesmæssig frigørelse. Mange danskere har en spændetrøje om deres følelser, men i mødet med gospelmusikkens energi tør de give efter for både deres glæde, håb og sårbarhed. Gospelmusikkens popularitet i Danmark kan altså betragtes som en slags protest mod det kolde Nords følelseskodeks og sågar et lille opgør med janteloven.

 

 Marie Mondrup, Ulla Vejby, Christopher Læssø og Jacob Moth-Poulsen. Foto: Gudmund Thai

Marie Mondrup og Christopher Læssø. Foto: Gudmund Thai 

 

 Lyt til sangene, som indgår i Folketeatrets Oh Happy Day

 

OH HAPPY DAY

Sangen Oh Happy Day er et 1968-arrangement af 1755-hymnen af samme navn skrevet af Philip Dorridge. Oh Happy Day blev indspillet af Edwin Hawkins Singers og blev et internationalt hit i 1969 og nåede plads nummer 4 på US Singles Chart, blev nummer 1 i Frankrig, Tyskland og Holland og nummer 2 på den Canadiske Singles Chart, UK Singles Chart og Irish Singles Chart. 

 

 Kristian Boland og Troels Malling. Foto: Gudmund Thai

Marie Mondrup, Tom Jensen, Ulla Vejby og Troels Malling. Foto: Gudmund Thai 

 

MEDVIRKENDE

Hannah: Marie Mondrup

Jackson: Christopher Læssø

Grethe: Ulla Vejby

Torben: Tom Jensen

Carsten: Troels Malling

Kirsten: Signe Kærup Dahl

Preben/Berger: Kristian Boland

Lasse/bartender: Jesper Riefensthal

Michael Krüger/Sullivan: Jacob Moth-Poulsen

Shirley/sygeplejerske: Kristine Yde

Sven/Kjell/en ældre herre/receptionist: Mathias Sprogøe Fletting

 

Efter filmen Oh Happy Day af Hella Joof, Lotte Andersen og Jannik Johansen

Instruktion: Rolf Heim

Bearbejdelse: Rolf Heim 

Scenografi: Sisse Gerd Jørgensen

Kapelmester: Niels Søren Hansen

Musikalsk arrangement og medvirkende musikere: Niels Søren Hansen, Tom Bilde, Jonas Munck Hansen

Lyddesign: Tim Høyer 

Lysdesign: Henrik Pihl

 Jonas Munck Hansen, Niels Søren Hansen og Tom Bilde. Foto: Gudmund Thai

 

Signe Kærup Dahl, Tom Bilde, Marie Mondrup, Jacob Moth-Poulsen og Niels Søren Hansen. Foto: Gudmund Thai