Folketeatret.dk bruger cookies. Hvis du navigerer videre på sitet, accepterer du dette. Læs vores privatlivspolitik Læs mere
x
Kurv (0)

Jordens Indre

Om Danmarks ukendte verdensstjerne Inge Lehmann

Billetter
CPH Culture
Kulturkupeen
Kulturtid
Århus Stiftstidende
Out & About

Om Danmarks ukendte verdensstjerne Inge Lehmann

”Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer jordskælvs-forskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv. Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast, indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse, men anerkendelsen udebliver. Inge tvivler på sig selv; hvis det virkelig kan passe, det hun har opdaget, så MÅ der jo være en mand, der har opdaget det før hende!

Iben Hjejle spiller denne usædvanlige kvinde, som både kæmper med det danske forskermiljøs fordomme og en nagende tvivl på egne evner. Hendes forskning er henlagt til fritiden og i sine ”fritidssysler” med seismologien, observerer hun nogle jordskælvsbølger, der ikke stemmer overens med den hidtidige antagelse af, at jordens indre er flydende.

I Jordens indre tager vi os den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, spillet af Jesper Lohmann, repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe. Anerkendelsen kommer fra uventet side. I det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA, hvor hun slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder også den velansete forsker Harold Jeffreys, spillet af Troels Malling, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse. Inge forbliver dog ugift og uden anden tilknytning til familie- og kvindelivet end sin søster Harriet (Laura Bro) og dennes stuepige (Roberta Hilarius Reichhardt).

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig, og skrev sin sidste videnskabelige artikel da hun var 99 år gammel. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et monument placeret på Frue Plads, ved siden af en buste af Niels Bohr.

 

Dramatiker: Simone Isabel Nørgaard

Instruktion: Geir Sveaass

Scenografi: Rebekka Bentzen

Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz

Dramaturgi: Geir Sveaass, Ninette Mulvad

Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Reichhardt

 

Varighed: 2 timer og 15 min. inkl. pause

 

Ind og se denne fantastiske forestilling. Drøn-aktuel med pragtpræstationer af hele holdet.

Out & About

 

Jordens Indre er en historisk og videnskabelig velfunderet forestilling - men med betydelig relevans i dag.

CPH Culture

 

Iben Hjejle og co. funkler i en fremragende dramatisk biografi om den kvindelige forsker Inge Lehmann.

Morten Buckhøj

 

Varm anbefaling og en triumf for Iben Hjejle, der her viser nye, dramatiske sider af sit talent.

Kulturkupeen

 

Fortællingen om Inge Lehmann er lige så rørende, som ideen bag teaterstykket er sympatisk. Man er i godt og sjovt selskab med Inge Lehmann og Iben Hjejle. Ligesom hele resten af castet. Man bliver endda en lille smule klogere på de primære og sekundære bølger, der udgår fra jordskælv. Og man kan ikke undgå at føle nogle af disse bølger lige midt i retfærdighedssansen.

Kulturtid

 

Man bliver en lille smule klogere på både menneskeliv og fysik. Og på skuespilkunst. Jorden er en stjerne. Det er Iben Hjejle også.

Berlingske

 

Jordens indre om Inge Lehmann kan blive en ny klassiker.

JP

 

Se den - nyd den fremragende tekst, den melodiøse iscenesættelse og det flotte skuespil (...).

Århus Stiftstidende

 

Hovedrollen spilles suverænt af Iben Hjejle. (...) Hun har fået en påfaldende lighed med Inge Lehmann og er overbevisende sikker gennem alle sindsstemninger.

Frederiksborg Amts Avis

 

Iben Hjejle portrætterer den standhaftige, såkaldte “Frøken Lehmann” med stor troværdighed, og det er skønt at se hende på scenen (...).

Den 4. væg

 

Simone Isabel Nørgaard har skrevet et både effektivt og rørende drama, som forløses af fem skuespillere i topform med Iben Hjejle som det funklende midtpunkt.

ISCENE
Turne

Billetter Nørregade