Folketeatret.dk bruger cookies. Hvis du navigerer videre på sitet, accepterer du dette. Læs vores privatlivspolitik Læs mere
x
Kurv (0)

Den gerrige

En klassisk komedie om nærighed og kærlighed

Turne
CPH Culture
Morten Buckhøj
Iscene
POV International
Nordjyske Stiftstidende

En klassisk komedie om nærighed og kærlighed

Den gerrige Harpagon kan slet ikke tøjle sin angst for, at nogen skal stjæle fra ham. Hans mistænksomhed driver gæk med ham, og han dækker febrilsk over, at han har en stor pengekiste gravet ned i sin have. Hans børn og tjenere er opdraget til at spare, hvor der spares kan: "Hvorfor dog gå med paryk, når man kan nøjes med sit eget hår, der gror ganske gratis". 

Harpagon er en gnier af den værste slags, som elsker sine penge højere end sine børn. Hans søn, Cléante, er forelsket i Mariane, som Harpagon tror er fattig og billig i drift, så hende vil han selv have som hustru. Hans datter, Elise, elsker den unge Valére, som holder sin formue hemmelig, mens han - for at være nær Elise - gør tjeneste hos Harpagon. Men Elise skal - uden medgift - afsættes til en velstående, gammel mand, og Cléante er lovet bort til en rig enke. 

Med dette klassiske udgangspunkt er scenen sat for en morsom forviklingskomedie, hvor de to søskende allierer sig med deres tjenere og med giftekniven Frosine for at slippe fri af deres fars tyranni og få lov til at gifte sig med dem, de elsker. For i en ægte komedie ender de rette med at ægte hinanden. Harpagon forbliver gift med sine penge; han tager ikke ved lære og må derfor gøres til grin til glæde for alle, der elsker en god komedie. 

 

Dramatiker: Molière

Oversættelse: Jesper Kjær

Instruktion og bearbejdelse: Geir Sveaass

Scenografi: Marianne Nilsson

Staging: Jeanette Binderup-Schultz

Medvirkende: Kristian Holm Joensen, Mads Reuther, Mette Horn, Troels Malling, Kristian Boland, Alexander Mayah Larsen, Jacob Weble, Mathilde Arcel Fock, Sofia Mileva Cukic

 

 

Harpagon er en tankevækkende målestok for vores værdier, og Folketeatret har på alle tangenter bragt hans historie tæt på.

Nordjyske Stiftstidende

 

Skuespillerne har en fest - og det kan mærkes ud til bagerste række. En firestjernet komisk soufflé.

POV International

 

Molieres ”Den Gerrige” er svær at spille. For det skal være legende let, ganske komisk, men ikke for tåbeligt. Med Kristian Holm Joensen i titelrollen er alle problemer løst, for han har skabt en figur med sjov og komisk foroverbøjet kropsholdning og rent sprogligt magter han rollen til overmål. Dejligt at han får lov at udfolde sit komiske talent i en hovedrolle.

Kulturkupeen

 

Klassikersæsonen fortsætter ufortrødent med Molières farce Den Gerrige, som Folketeatret sender på turné i en sky af pangfarver og kække stød under bæltestedet.

Iscene

 

Der synes ikke at være tvivl om, at Den gerrige nok skal sprede glæde, hvor den kommer frem.

CPH Culture

 

Geir Sveaass har instrueret "Den gerrige" til Folketeatrets turnescene, og publikum ude i det ganske land kan se frem til en særdeles veloplagt, meget farverig farvelade-farce, der morer og underholder fra start til slut.

Morten Buckhøj

 

Kristian Holm Joensen er fascinerende som den gerrige Harpagon. Som et barn med tåspidsgængertendenser hopper han omkring på scenen. Energisk, konstant på vagt og umættelig i sin lyst til penge.

Information
Turne