Folketeatret.dk bruger cookies. Hvis du navigerer videre på sitet, accepterer du dette. Læs vores privatlivspolitik Læs mere
x

Til (ingen verdens) nytte

En nutidig fortælling om danskere, vi alle kender

Turne
GregersDH
CPH Culture
Kulturkupeen
Danmarksbloggen
JP

En nutidig fortælling om danskere, vi alle kender

Virkeligheden er nogle gange ikke så munter at være i, men i al sin absurde genkendelighed kan den godt virke komisk. Man kan bare ikke altid selv se komikken, når livets landevej tager nogle skarpe sving.

Sådan er det også for Berit, der har rundet de 60 og i mange år har været en engageret medarbejder hos DSB. Hun har været gennem en del omstruktureringer iværksat af en velmenende HR-chef, der ikke tvivler på, at Berit vil være lige så god til at sælge pølser, som hun var til at sælge billetter. Men Berit er ikke så omstillingsparat længere. Til gengæld er hun en ordentlig og behagelig kvinde, som tager sig godt af sin overbo, pensionisten Svend, der ikke kunne drømme om at indrømme, at han ikke kan klare det hele selv. Slet ikke over for sin søn, karrieremanden Lars, der pligtskyldigt besøger Svend, selvom han er ved at knække halsen på for mange interessetimer. Hos Berit møder Lars lidt af den anerkendelse, det åbenbart er så svært for faderen at give ham.

Til (ingen verdens) nytte er et drama om en basal, menneskelig drivkraft; behovet for at være til nytte i samfundet og over for sine medmennesker. Men hvad skal man stille op med sin nyttetrang, når almindelig medmenneskelighed er i lav kurs, og man risikerer at blive skudt bagtanker i skoene, hvis man bare gerne vil hjælpe?

 

Dramatiker: Thomas Markmann

Dramaturg: Ninette Mulvad

Instruktion: Madeleine Røn Juul

Scenografi: Manfred Blaimauer

Koreografi: Peter Friis

Medvirkende: Pia Rosenbaum, Jacob Lohmann, Finn Nielsen og Lisbeth Wulff

 

Varighed: 1 time og 45 min. inkl. pause

 

Det er en forestilling, splittet op i mange korte scener, i en enkel scenografi og rørende spillet af de to hovedpersoner, suppleret af en firkantet HR-dame, der ikke skal have noget i klemme, og en neurotisk supermarkedschef, der heller ikke skal. Spotlight på et misligt hjørne af det danske samfund.

GregersDH

 

Pia Rosenbaum spiller kvinden Berit indfølt og uden sentimentalitet. Et smukt portræt, hvor hovedet hen ad vejen bliver lidt bøjet. Systemet slår jo både ud og igen, men med mange nuancer bliver figuren menneskelig og genkendelig uden at virke påtrængende. (...) Et kvindeportræt holdt helt nede på jorden.

Kulturkupeen

 

Emnet synes mere aktuelt end nogensinde, nemlig behovet for at være til nytte i et samfund, der i stadig større grad mistænkeliggør individet. (...) Til (ingen verdens) nytte er et såre enkelt, men også overraskende dybt stykke, der maner til gensidig respekt - både ude og hjemme.

CPH Culture

 

"Til (ingen verdens) nytte"er et af de sjældne teaterstykker, der bliver siddende i sindet i lang tid. (...) Det er nemlig teaterkunst i dens reneste og mest ophøjede form.

Danmarksbloggen

 

Madeleine Røn Juul har instrueret med humor, empati og varme, så vi i den grad lever os ind i problematikken tilsat nogle skønne gakkede satiriske scener om blandt andet A-kasse-regler og virksomhedspraktik.

KOP Kultur

 

Ironisk-varm lille komedie om arbejdsmarkedet og de overflødige.

JP

 

(...) en vedkommende og vigtig lille forestilling, som belyser en måske lidt overset konsekvens af det samfund, der hurtigere og hurtigere bevæger sig et sted hen, hvor de, der bestemmer, mister forbindelsen og forståelsen for dem, de er sat til at bestemme over.

XQ28
Turne

Billetter Nørregade

  • Ingen billetter er tilgængelige